Topp 10 serier under 2016


Shallå. Jag brukar ju göra en topp 10 lista över mina favorit filmer varje år men i år tänkte jag även göra det med mina serier eftersom tv-serier ändå är mitt huvudtema här. Listan är över serier med pågående säsonger under 2016 - kan alltså vara en helt ny serie som haft premiär i år eller en serie som har några säsonger bakom sig men som fortfarande har släppt nya avsnitt under 2016. Det är en topp 10 lista över hur årets säsong varit, alltså inte serien överlag :). Vilka serier var era favoriter under 2016?
 
1. Skam  (säsong 2 & 3)
Andra säsongen av skam gick mellan mars - juni tidigare i år och säsong 3 hade premiär i Oktober och sände sitt sista avsnitt i fredags. Serien utspelar sig terminsvis (anledning till 2 säsonger/år) och följer några karaktärer under sin gymnasietid i Oslo. Varje säsong fokuserar lite mer på en av karaktärerna - i säsong 2 var det Noora och i säsong 3 Isak. Båda säsongerna är väldigt bra, igenkännande och realistiska. Serien utspelar sig i Norge så det är väldigt likt det liv vi lever här vilket gjorde det ännu mer speciellt för mig. Jag vill lyfta fram säsong tre lite extra (även fast säsong 2 också är riktigt bra). Dels för att det blev nån slags besatthets känsla för mig där men också för jag är evigt tacksam för storylinen, så tacksam, så innerligt jääkla tacksam. Fokuset ligger mycket på psykisk ohälsa men tas upp på ett mycket bättre sätt än vad serier brukar göra. Och sedan såklart Isak & Even, ugh ♥ på riktigt de sötaste paret jag någonsin sett på en skärm och sådan otrolig makalös kemi - den lyser bara de hälsar på varandra i stortsätt.
 
2. Stranger things (säsong 1)
Den bästa nya serien i år utan tvekan. Levererade verkligen något ut av det vanliga och bjöd på en tripp till 80-talet som vi aldrig kommer att glömma. Serien följer en 11-årig pojkes familj och vänner efter att han spårlöst försvunnit och de måste göra allt i sin makt för att få tillbaka honom med lite hjälp av stadens polis.
 
3. Bojack Horseman (säsong 3)
Säsong 3 av Bojack Horseman är en betydligt mörkare säsong än vad vi tidigare fått se av serien och jag älskade det så mycket. Det har ju alltid varit lite av en mörk komedi men detta var något mer - säsongen hade verkligen så otroligt mycket djup. Jag gillar inte animerade/tecknade vuxen serier i vanliga fall men tycker verkligen att Bojack är ett rent mästerverk, så himla bra. Serien följer som tidigare Bojack Horseman, en avdankad skådespelare känd från en sitcom som var populär på 90-talet. Vi får följa honom 20 år senare men i denna säsong i en betydligt mörkare tappning än tidigare.

4. Orange is the new black (säsong 4)
På tal om en mörkare säsong, detta var ännu en, vilket jag kände behövdes efter att säsong tre varit rätt så tråkig. Säsong fyra hade mycket mer djup och var riktigt känslosam. Säsong fyra börjar i något som ser ut som ett raskrig men upplösningen blir mycket värre än så. Väldigt känslosam säsong, jag bröt ihop i näst sista avsnittet = så jäkla sorgligt. Det är dock ett bra betyg när jag gråter till serier, hehe.
 
5. Scream (säsong 2)
När scream hade hade premiär med sin första säsong 2015 så tyckte jag att det var en helt okej serie men säsong två var något helt annat. Andra säsongen var verkligen bra - storyn var intressant, karaktärerna utvecklades så mycket och Noah var rena citat kungen. Scream är vagt baserat på filmserien med samma namn och andra säsongen följer samma karaktärer som i säsong ett efter att flera av deras vänner blivit mördade av en seriemördare och allt verkar vara i sin ordning igen men we all know.
 
6. Shameless (säsong 6 & 7)
En av mina absoluta favorit serier som fortfarande är är så bra. Under 2016 fick jag njuta av två säsonger av serien pga ändringar i showtimes schema. Det här är fortfarande en serie jag ser mycket framemot att se nya avsnitt av och det är något med den som gör att jag nog alltid kommer älska den även fast serien inte riktigt är lika bra som den en gång var. Sjätte säsongen var riktigt bra och bjöd på en väldigt mörk säsong där Carl stod i fokus och gjorde en riktigt fin utveckling av sin karaktär. Sjunde säsongen har varit något ojämnare men har bjudit på många fina moments trotts det. Shameless följer som vanligt sex syskon i chicago som har i uppgift att ta hand om varandra då deras pappa är alkoholiserad och mamman i stort sätt övergett familjen.
 
7. Orphan black (säsong 4)
Efter en sämre tredje säsong så var jag så glad av kvalitén var där igen för fjärde säsongen var så himla bra. Tatiana Maslany är så makalöst duktig i alla roller som hon spelar och jag måste säga att jag även blev riktigt imponerad av Ari Millen den här säsongen. Det här är en serie som egentligen förtjänar så mycket mer uppmärksamhet den får för den är fantastisk. Säsongen fokuserar på Sarah som motvilligt återvänder hem igen för att snabbt upptäcka något underligt som kommer visa sig ha koppling till henne och de andra klonerna.
 
8. This is us (säsong 1)
En ny dramaserie där fokuset på familjen och främst syskonrelationer står i fokus. Serien är uppdelad i nutid och i "dåtid". I nutid: då syskonen är i 35-års åldern men också i dåtid under deras uppväxt där vi också får en relation till deras föräldrar. Serien presenterades som en ny parenthood innan den hade haft premiär och jag förstår jämförelsen även fast serierna överlag egentligen inte är lika alls. Jag gillar dock båda självfallet och this is us är en feelgood-serie men lite sorgliga inslag så som jag gillar det helt enkelt. Finns inte så mycket att klaga på, en bra dramaserie helt enkelt som känns realistisk.
 
9. The night of (säsong 1)
En välgjord och spännande serier producerad av HBO som passar bra som mini-serie. Vi får följa karaktären Naz som efter en natts festande med en tjej han inte känner sedan tidigare vaknar upp och upptäcker att hon har blivit brutalt mördad och han blir sedan anklagad för att ha mördat henne men är han oskyldigt dömd eller inte?
 
10. Gilmore girls: a year in the life
En av mina favorit serier kommer tillbaka till skärmen för ett tag, det måste väl vara bland det bästa på året. Allting som skedde innan premiären var toppen av det hela, alla bilder, trailers och intervjuer - jag var så himla pepp. Mäter man känslan innan så skulle GG ligga på min topp 3 utan tvekan men när det gäller att bedöma hur avsnitten sedan var så är det nog alltid lite annorlunda. Orginalserien är som sagt en av mina absoluta favorit serier och A year in the life hade känslan. Jag älskade inledningen och allt med första avsnittet. Efter första avsnittet var det inte perfekt, det fanns brister i själva upplägget och fokuset kunde ibland rikta in sig på detaljer som kändes ganska onödiga i det stora hela plus att slutet kändes lite mjaaa. Serien får plus poäng för känslan, har svårt att inte gilla det jag ser när det är GG. Serien följer Lorelai & Rory 9 år efter att vi sagt hejdå 2007. Vi får återigen besöka Stars hollow och alla karaktärer från förr.


Kommentarer
Postat av: Janina

skam absolut!!

2016-12-20 @ 21:48:48
URL: http://nouw.com/janinaemilia
Postat av: TIDSTJUVEN

Skam toppar lätt min lista också! :)

Svar: Ja, sååå bra :D
FrökenTV, bloggen om tv och film

2016-12-22 @ 15:49:28
URL: http://tidstjuven.com/
Postat av: acinorev.blogg.se

Jag tyckte folk hypade sönder den SKAM serien och jag blev väldigt besviken. Tyckte inte alls den var något vidare bra. Hehe bara jag som tycker det kanske. :) Kraaam ♡

Svar: What what! Det har blivit en av mina favoriter någonsin men jag älskar verklighetstrogna draman överlag! :)
FrökenTV, bloggen om tv och film

2016-12-22 @ 16:26:34
URL: http://acinorev.blogg.se/
Innan DU kommenterar...
- Läs inlägget innan du kommenterar
- Kommentarer som inte har med min blogg att göra raderas
- vid frågar om tv-serier eller film mejla frokentv@hotmail.com
- Vid intresse för samarbete kontakta frokentv@hotmail.com

Namn:

Mejl: (publiceras ej)

blogg/hemsida:


Kommentar:


Trackback